B/oRÄTTVISA – workshops, film och samtal

Detta är en dag för dig som vill organisera tillsammans med dina grannar för en bättre boendesituation och mot fastighetsbolagens vinstmaximering. Kom på samtal och filmvisning om vad vi konkret kan göra för att förändra och vinna våra hem!

Vi har haft flera år av rekordhyreshöjningar och fastighetsbolagen säger igen att de vill ha hyreshöjningar på uppåt 15% för nästa år. Samtidigt har Malmös hyresgäster stoppat att det blev två hyreshöjningar under ett år, något som kunde spridit sig över hela Sverige. Flera lokala hyresgästföreningar har börjat få ner sina hyror samt tvingat fastighetsbolagen att börja renovera sina hus utan att ta ut mer betalt. Diskussionen om att “frysa hyran” efter chockhyresökningarna har spridit sig över Sverige. Fri entré!

Utöver detta har vi bjudit in personer som organiserar emot ghettolagstiftningen i Danmark som ska dela med sig av sina erfarenheter och tips kring vad vi kan göra i Sverige.

Vi kommer titta på den franska spelfilmen De oönskade där en ung aktivist upptäcker att det finns en hemlig agenda för höghusen där hon växte upp – de ska rivas! Filmen följs av ett panelsamtal med flera av de som har egen erfarenhet av att organisera med sina grannar.

Eventet startar kl 12:00 då vi bjuder på lunch. Filmvisningen startar kl 15:00 och följs upp av ett panelsamtal.

Mer info kommer!

———————————

Film: DE OÖNSKADE
Regi: Ladj Ly  | Frankrike 2023 | Spelfilm | 100 min | Franskt tal | Svenskt text

Pierre Forges är en ung barnläkare, som efter att stadens borgmästare hastigt dör, övertalas av det styrande partiet att bli den nya borgmästaren i den Parisförort han verkar i.

Haby, en ung kvinna djupt engagerad i sitt bostadsområde, upptäcker att det finns ombyggnadsplaner som innebär att hela området där hon växte upp ska rivas. Hon konfronterar den nya borgmästaren Pierre som tänker genomföra rivningen. Haby manar nu på sina grannar och tillsammans engagerar de sig för att förhindra förstörelsen av sin omgivning – och Pierre svarar med all den makt han har till sitt förfogande.

Fransk-maliska Ladj Ly blev uppmärksammad med sin första film Les Misérables (2019) Ly växte själv upp i ett socialt utsatt område utanför Paris och filmerna Les Misérables och De oönskade är tänkta som delar av en trilogi varav den sista delen inte är producerad än.

Efter filmen följer ett panelsamtal med inbjudna gäster.

————————————————

Arrangörer: Antirasistiska filmdagarna, Arbetarfilmfestivalen, RåFILM, ABF, Hyresgästföreningen, Allt åt alla, Almen Modstand, Folkets Bio Malmö.

  • 00

    dagar

  • 00

    timmar

  • 00

    minuter

  • 00

    sekunder

Datum

nov 03 2024

Tid

12:00 am - 5:30 pm

Platser

Biograf Panora
Kategori

Lämna en kommentar

Till toppen