50 år av minnen Chile / Suecia

Dokumentärfilmer, samtal, konstutställning, Arpillera workshop, musik, poesi och mingel.

I år är det 50 år sedan militärkuppen i Chile. Det är 50 år av minnen, kärlek, sorg, kamp, liv och motstånd. Under 2023 har vi en grupp människor, alla med koppling till Chile och från olika generationer, samlats och bedriver olika aktiviteter för att minnas och uppmärksamma de 50 åren i Sverige samt kollektivt hedra och uppmärksamma diktaturens offer, synliggöra dess konsekvenser och de sociala rörelser som uppstått.

Genom en dokumentärfilmsfestival, under tre dagar på Panora i Malmö och en dag på Röda Kvarn i Helsingborg, vill vi med film och samtal lyfta olika perspektiv och teman som dessa 50 år av minnen inneburit och som även synliggör andra och tredje generationens erfarenheter som barn till de som satt fängslade som politiska fångar, de som försvann, de som torterades och de som flydde undan diktaturen.

Festivalen presenterar även utställningen 50 år av minnen Chile / Suecia, vilket är en utställning med latinamerikanska konstnärer från olika generationer som tolkar och synliggör sina erfarenheter av exil och migration. Genom olika stilar, konstnärliga uttryck och perspektiv presenteras delar av den chilenska diktaturens konsekvenser.

PROGRAM på Panora:
LÖR 9 SEP
✦ Kl 16.30 Invigning, poesi, musik & vernissage av utställningen 50 år av minnen Chile/Suecia med lättare förtäring.
✦ Kl 18.00 Film: Mi país imaginario + panelsamtal
SÖN 10 SEP
✦ Kl 11.00 Arpillera workshop
✦ Kl 14.15 Film: De America soy hijo y a ella me debo + introduktion
✦ Kl 18.15 Film: En el nombre del Litio + samtal
MÅN 11 SEP
✦ Kl 18.00 Film: Bastardo. La herencia de un genocida + panelsamtal
_____
Biljettpris: 50 kr per film, workshop och invigning med vernissage är kostnadsfri. Läs mer: https://panora.se/festival/50-ar-av-minnen-chile-suecia/
Arrangör: 50 år av minnen Chile/Suecia
Medarrangörer: Film i Skåne, Wipala kollektivet, ABF Malmö, ABF Helsingborg, ABF Skåne, Folkets Bio Malmö, Folkets Bio riks, Imagenes del sur, Latinamerika i Fokus, Antirasistiska Filmdagar, Galleri FISH TANK, Santiago Alvarez institutet

Evenemanget är avslutat.

Datum

sep 09 - 11 2023
Expired!

Tid

4:30 pm - 8:15 pm

Platser

Biograf Panora
Kategori

Arrangör

Organizer Name

Lämna en kommentar

Till toppen