EPIRE – film och samtal

Bild: @Meta Film

EMPIRE: Filmvisning panelsamtal

I anslutning till konferensen ”Afrofobi då och nu – Från ord till handling”. Konferensen hålls på minnesdagen för slaveriets avskaffande i Sverige. Den svenska slavhandeln avskaffades officiellt den 9 oktober 1847.

Exklusiv visning av filmen Empire (Danmark 2023) med efterföljande panelsamtal.

Datum: 8 oktober
Tid: kl 15:00-17:30
Plats: Biograf Panora
Gratis inträde. Säkra plats genom att boka här: http://simplesignup.se/event/208228-empire-filmvisning- -panelsamtal
OBS, viktigt att avboka vid förhinder! malmo@arfarf.se

Film: EMPIRE

Originaltitel: Viften | Regi: Frederikke Aspöck | Danmark, Sverige, Spanien 2023 | Spelfilm | 93 min | Danska, kreolska engelska | OBS! Engelsk text

Som en ”fri färgad” kvinna är Anna Elizabeth Heegaard förmögen och har en kärleksrelation med den danska kolonins generalguvernör Peter von Scholten. Hon äger och bestämmer över förslavade svarta människors väl och ve. Under festmåltider diskuterar hon sociala reformer medan en förslavad pojke hänger ovanför bordet och svalkar middagsgästerna med en fjäder. Bland de förslavade börjar det viskas om ett uppror. Men hur ska det då gå för Anna Elizabeth?

Den danska skådespelaren och manusförfattaren Anna Neye har skrivit manus och personifierar Anna Elizabeth i denna fascinerande gestaltning av ett stycke dansk kolonialhistoria. Filmen hade världspremiär på Göteborgs Filmfestival 2023 där den tävlade om priset för nordens bästa film.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Ofw9gttGNp4

Panelsamtal efter filmen

Medverkande i panelen:

Anne Neye är författare, regissör och skådespelare. Hon har studerat på Arts Educational Schools of London och därefter på Danska filmskolan. Anna Neye har i sitt författarskap undersökt begreppen rashierarki, slavekonomi, exotisering och vita privilegier; hon har skrivit manus till filmen Empire och gestaltar huvudkaraktären.

Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas Riksförbund. Kitimbwa Sabuni är en av Sveriges främsta likabehandlings konsulter med över 20 års erfarenhet av arbete och forskning kopplat till frågor kring afrofobi, rasism och mänskliga rättigheter.

Moderator: Momodou Malcolm Jallow, grundare och ordförande för Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa. Momodou Malcolm Jallow är en framträdande antirasist och människorättsaktivist i Sverige och i Europa.

——————————————————————————————————

Arrangör: Malmö stad i samarbete med Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, ABF Malmö, Antirasistiska filmdagar, Malmö mot Diskriminering, Somaliska Freds och Folkets Bio Malmö/Panora

Evenemanget är avslutat.

Datum

okt 08 2023
Expired!

Tid

3:15 pm - 6:00 pm

Platser

Biograf Panora
Kategori

Lämna en kommentar

Till toppen