FARHA – AL NAKBA

FARHA

Regi: Darin J. Sallam | Jordanien, Sverige 2021 | Spelfilm | 92 min | Arabiska, engelska, hebreiska | Svensk text

Det är 1948 och i en liten by i Palestina drömmer Farha om att får studera till lärare. I den lilla byn går vardagen sin stilla lunk, men allt förändras drastiskt när israeliska soldater stormar in och tvingar befolkningen på flykt. I förtvivlan låser Farhas pappa in henne i matkällaren, men löfte om att snarast möjligt komma och hämta henne. Men pappan blir fängslad och ingen kommer. Inlåst i det lilla mörka utrymmet bevittnar Farha det som händer utanför genom ett litet hål som är hennes enda källa till ljus och luft, och hennes enda koppling till omvärlden. Sakta dukar Farha under och när hennes pappa äntligen kommer tillbaka är hon helt uttömd på hopp. Bygger på en verklig händelse.

Samtal efter filmen med Monzer El Sabini, rektor på Bergsjöskolan i Göteborg. 

Monzer El Sabini växte upp i ett palestinskt flyktingläger i Libanon. I Sverige har han arbetat med ungdomar i många års tid. Han är Barn- och ungdomspedagog samt fil kand. i pedagogik, Göteborgs universitet. Han har fått flera utmärkelser, senast av Kungliga vetenskaps- och vitterhetssamhället för sin ”lyhördhet, demokratiska ledarstil, öppenhet, outtröttliga engagemang och förståelse för skolans roll i lokalsamhället”.

Den 15 maj högtidlighålls Al Nakba, som på arabiska betyder den stora katastrofen, då fler än 750 000 palestinier tvingades på flykten. Vad hände för över 70 år sedan, och varför menar många att Al Nakba pågår fortfarande?

Datum: 15 maj
Tid: 13:00-15:15
Målgrupp: Gymnasiet, folkhögskolor, mm.
Plats: Panora
Bokning: http://simplesignup.se/event/203733-farha-al-nakba

————————————————————–

ARF i samarbete med Folkets bio Malmö. Fler arr kan tillkomma.

Evenemanget är avslutat.

Datum

maj 15 2023
Expired!

Platser

Biograf Panora
Kategori

Arrangör

Antirasistiska filmdagar

Lämna en kommentar

Till toppen