FN DAGEN MOT RASDISKRIMINERING

MANDELA – VÄGEN TILL FRIHET

Originaltitel: Mandela – Long Walk to Freedom.
Regi: Justin Chadwick | Storbritannien 2013 | Spelfilm | 141 min | Engelskt tal | Svensk text

För miljoner människor världen över står Mandela för triumf och hopp som en motvikt mot förtvivlan och hat. I denna avslöjande film får vi ta del av händelserna som slutligen tog honom från fängelseön Robben Island, till den yttersta makten och avskaffandet av apartheid och en internationell ikonstatus. Vi får också lära känna en Mandela som förblivit okänd för större delen av världen – mannen som älskar snabba bilar, kvinnor, boxning, den skicklige advokaten och den beväpnade frihetskämpen. Filmen baseras på Nelson Mandelas självbiografi Den långa vägen till frihet. 

Filmen introduceras och följs upp av en frågestund med Emma Lundin från MAU.

Emma Lundin är lektor i historia på Malmö Universitet. Hon forskar om frihetsrörelser i ett globalt perspektiv, ofta med fokus på södra Afrika och norra Europa. Just nu intervjuar hon sydafrikaner som levt och verkat i Sverige under kampen mot apartheid.

Filmhandledning: https://www.filminstitutet.se/contentassets/ed5cbaebfbb24ef2bd23614ac05d1ea3/mandela.pdf 

——————————————-   

Film och samtalet sker i samband med FN dagen mot rasdiskriminering, 21 mars. På den dagen (21 mars) år 1960 öppnade polisen eld mot en fredfull demonstration i Sharpeville i Sydafrika och dödade 69 människor.  Över 180 människor skadades. Demonstrationen var fredlig och polisen gav inte några varningar innan de började skjuta. Protesten var den första demonstrationen mot den rasdiskriminerande politiken som separerade vita och icke-vita sydafrikaner. Dagen uppmärksammar den kamp som pågick för att stoppa apartheidpolitiken i Sydafrika. 

Läs mer om FN dagen: https://www.un.org/en/observances/end-racism-day 

——————————————-

Arrangeras av ARF i samarbete med Panora/Folkets bio Malmö. Med projektstöd av Öppna Malmö.

 

Evenemanget är avslutat.

Datum

mar 21 2023
Expired!

Tid

9:00 am - 11:45 am

Platser

Biograf Panora
Kategori

Arrangör

Antirasistiska filmdagar

Lämna en kommentar

Till toppen