FN Dagen mot rasism

BEANS
Regi: Tracey Deer |Kanada 2020 | Spelfilm | 92 min | Engelskt tal | Svensk text

När myndigheterna bestämmer sig för att skövla mohawkernas skog för att bygga en golfbana uppstår en konflikt där delar av lokalbefolkningen tar ställning mot ursprungsbefolkningen. Mitt i allt detta håller Beans, en ung mohawk, på att växa upp, bli kär och välja utbildning.  Filmen är baserad på verkliga händelser som utspelade sig i Quebec 1990.

Samtal efter filmen

Film och samtalet sker i anslutning till FN dagen mot rasism, 21 mars. Antirasistiska filmdagar introducerar filmen och följer upp den i samtal med Maria Borda, antropolog. Vilka är mohawkerna? Vad är bakgrunden till hädelserna filmen? Finns det likheter mellan Mohawk folkets situation och andra urfolk i världen?

Filmvisningen är i samarbete med och under den internationella Barn- och ungdomsfilms festivalen BUFF.
I samarbete med FBM/Panora.

Filmtrailer: HÄR

Datum: 21 mars
Tid: 9:30-11:30
Målgrupp:
 åk 7-9
Plats: Biograf Panora
Bokning: https://kulturkartan.malmo.se/Events/Details/1439


Den 21 mars är det Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering. FN:s generalförsamling beslutade år 1966 att 21 mars ska uppmärksammas som den Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering. På den dagen (21 mars) år 1960 öppnade polisen eld mot en fredfull demonstration i Sharpville i Sydafrika och dödade 69 människor där över 180 människor blev skadade.

Evenemanget är avslutat.

Datum

mar 21 2022
Expired!
Kategori

Lämna en kommentar

Till toppen