Förintelsens minnesdag: Den största förbrytelsen + samtal

Den störste forbrytelsen. Norge 2020. Regi: Erik Svensson. 125 min. Norskt och tyskt tal. Svensk text.

Beskrivning

När de tyska trupperna invaderar Norge 1940 känner sig de judiska familjerna fortfarande säkra under sitt lands beskydd. Men i takt med att kriget eskalerar ute i Europa så förändras situationen även i Norge. En dag bestäms att deras pass ska stämplas med ett stort J och strax därpå arresteras alla judiska män över femton år för att skickas till nyupprättade norska fångläger. Den 26 november 1942 nås kulmen när hundratals judar – män som kvinnor, gamla som unga, friska som sjuka – brutalt väcks mitt i natten för att fraktas till Oslos hamn där lastskeppet S/S Donau väntar dem med destinationen Auschwitz.

Detta är den sanna historien om familjen Braude – den löftesrike boxaren Charles Braude som just träffat en kvinna som han tänker äkta, hans bröder Isak och Harry samt föräldrarna Sara och Benzel. De tre sistnämnda miste livet i Auschwitz.

Efter filmen följer ett samtal med författen Marte Michelet på en livelänk, då eleverna kan ställa frågor kring hennes böcker. Mer information om Marte nedan. På den obligatoriska digitala träffen för lärare berättar vi mer.

Se trailer på Vimeo.

Förlaga

Författaren och journalisten Marte Michelet skrev 2014 boken Den største forbrytelsen – Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust. Boken handlar om judedeportationerna från Norge under tyska ockupationen 1940–1945. Boken följer två huvudsakliga spår: Offren och gärningsmännen. Hon beskriver Förintelsen som blev möjligt genom de vanliga människornas likgiltighet. År 2018 gav hon ut Hva visste hjemmefronten, som problematiserar uppfattningen att “judeaktionen” den 26 oktober 1942 skulle kommit som en blixt från klar himmel, och hävdar att ledande män inom den norska exilregeringen och motståndsrörelsen i själva verket var likgiltiga inför sina judiska landsmäns öde och att detta sopats under mattan av lojala historiker efter kriget. Boken vållade stor uppståndelse i Norge och följdes upp av en “motbok” 2020, som i sin tur 2021 fått en “svarsbok” författad av Michelet.

Praktisk information

Filmvisningen uppmärksammar Förintelsens minnesdag och kommer att introduceras med ett föredrag. Det är en obligatorisk digital träff med bokade/medföljande lärare den 16 januari kl. 15.30 för att säkerställa att eleverna har förkunskaper inför visningen. Visningen sker i salong med plats för cirka 3-4 klasser.

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under “Kulturbuss” när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.

———————–

Evenemanget arrangeras av Malmö Stad i samarbete med ARF – Antirasistiska filmdagar, Malmö mot diskriminering och Folkets Bio Malmö/Panora

Evenemanget är avslutat.

Datum

jan 26 2024
Expired!

Tid

9:00 am - 11:30 am

Platser

Biograf Panora
Kategori

Arrangör

Organizer Name

Lämna en kommentar

Till toppen