Förintelsens minnesdag – program för gymnasiet

Förintelsens minnesdag – filmseminarium
Tema: Motstånd
Filmvisning, föredrag och workshop
Med anledning av den internationella minnesdagen för Förintelsens offer 27 januari 2023 arrangeras en filmvisning med efterföljande samtal för gymnasieskolor, obs endast från Malmö.
Arrangemanget är gratis, på Panora, och bokas via Kulturbokningen. Se mer längst ner.

 

Film: WHO WILL WRITE OUR HISTORY?
Regi: Roberta Grossman | USA 2018 | Dokumentär | 37 min | Engelska, jiddisch, polska | OBS! Engelsk text

Kort efter att Polen ockuperades av Nazityskland beordrades alla judar i Warszawa att flytta till en avgränsad del av staden; senare skulle de komma att deporteras till förintelseläger. 1943 gjorde judiska motståndsgrupper två försök till väpnat motstånd. Det första i januari, och det andra i april – ett uppror som höll ut i nästan en månad innan det krossades av den tyska övermakten.

Ett annat slags motstånd pågick i ghettot: Oneg Shabbat- eller Ringelblum-arkivet. Filmen Who Will Write Our History berättar historien om Oneg Shabbat arkivet, och om den hemliga gruppen som utmanade sina mördare med det ultimata vapnet: sanningen. De riskerade allt för att arkivet skulle räddas, även om de själva inte kunde överleva.
Filmen varvar vittnesmål från Oyneg Shabes arkivet med sällsynta arkivfilmer samt dramatiserade rekonstruktioner av livet i ghettot i Warszawa samt levnadshistorier om de som gjorde motstånd. Berättelsen förs fram av nya intervjuer samt av berättarrösterna som gestaltar bland andra Oneg Shabbat-medlemmen Rachela Aurbach samt dess grundare Emanuel Ringelblum, spelade av Joan Alen respektive Adrien Brody.

Filmvisningen kommer att introduceras med ett föredrag och följas upp med en workshop på temat motstånd, under ledning av Samordnaren mot antisemitism i skolan, Pedagogisk inspiration.
—————————————————-
Praktisk info:
Förbered eleverna i god tid innan om evenemangets innehåll samt skolbions förhållningsregler om att godis/mat/dryck ej är tillåtet inne i salongen.
Klasserna sitter tillsammans och elever släpps in i lärares sällskap. Vi påbörjar insläpp till salong 15 minuter innan evenemangsstart.
—————————————————–
Arrangörer: Malmö stad i samarbete med Antirasistiska filmdagar, Malmö mot Diskriminering och Folkets bio Malmö/Panora

Evenemanget är avslutat.

Datum

jan 27 2023
Expired!

Tid

9:00 am - 11:00 pm

Platser

Biograf Panora
Kategori

Lämna en kommentar

Till toppen