Högerpopulismens framväxt i Europa – Film och samtal

13:15–14:45
Fri entré! Först till kvarn!

TILLBAKA TILL REIMS – (Fragment)

Regissör: Jean-Gabriel Périot |Frankrike | 2021 | 83 minuter | Dokumentär | Tal: Franska | Svensk text

Att göra en klassresa är näst intill omöjligt i det rigida klassystem som fortfarande definierar det franska samhället. Trots att han själv är från arbetarklassen, lyckas berättar-jaget i Tillbaka till Reims, att undkomma sitt öde; att arbeta i en fabrik från 13 års ålder, leva i undermåliga lägenheter och tyngas ned av analfabetism, alkoholism och antagligen gå en för tidig död till mötes. Han flyr platsen han växte upp på och återvänder bara då hans far – som han hatade – har dött.

Det är inte förrän hans mor börjar prata med honom om sitt liv som han inser hur mycket hans far formats av sin omgivning och sina yttre förutsättningar.

Tillbaka till Reims är baserad på Didier Eribons memoarer med samma titel, som publicerades 2009. Men det handlar om så mycket mer än en persons livshistoria. Genom sammansättningen av filmfragment, nyhetsinslag och scener ur dokumentärer illustrerar och förklarar filmen utvecklingen för den franska arbetarklassen som helhet – från 1950-talet fram till idag. Inbitna kommunister utgör nu en viktig bas för det extrema högerpartiet Front National.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5UpzrsP_6N0

_______________

15:00–15:45
Fri entré! Först till kvarn!
PANELSAMTAL: Högerpopulismens framväxt i Europa

Nyfascism och högerpopulism breder ut sig i Europa med stora valframgångar i flertalet europeiska länder. Hur har vi hamnat där? Och varför röstar delar av arbetarklassen på dessa partier runt om i Europa? Vi har bjudit in en panel som diskuterar dessa frågor och relaterar dem till filmerna Tillbaka till Reims och Marschen mot Rom.

Medverkande i panelen:

Pål Brunnström, historiker och forskare vid Malmö Universitet. Han har forskat om svenska kapitalägares konstruktioner av klass och genus i sin avhandling, samt forskar och undervisar om Malmös historia, arbetarrörelsens historia och urbanhistoria.

Charlotte Wiberg, filmvetare och frilansskribent. Hon har skrivit för såväl dagspress som för Kulturtidskriften FML och för Tidskriften EXPO.

Edda Manga, idéhistoriker, forskare och vetenskaplig ledare på Mångkulturellt centrum. Hon fokuserar i sin forskning på intersektionen mellan koloniala diskurser, globala maktstrukturer och postkolonial teori.

Erol Dramer, ordförande för LO-facken i Malmö.

Moderator: Petter Larsson, journalist

_______________

16:15–18:00
OBS! Fri entré men denna programpunkt kräver föranmälan via denna länk

MARSCHEN MOT ROM – Exklusiv förhandsvisning!

Regissör: Mark Cousins | Italien | 2022 | Dokumentär | 98 min | Italienska, engelska | Engelsk text | Medverkande: Alba Rohrwacher, Mark Cousins

Genom tidigare okända bilder och sin karaktäristiska filmanalys berättar Mark Cousins om fascismens födelse i Italien och sedermera spridning över Europa. Delvis en essäfilm och delvis ett historiskt dokument kontextualiserar Cousins historien och visar att dåtiden är en spegelbild av vår egen tid. En tid där massmedia manipuleras och extremhögern långsamt men stadigt når framgångar återigen. Skådespelaren Alba Rohrwacher spelar en fiktiv karaktär, en italiensk arbetarklasskvinna från 20- och 30-talen, som till en början låter sig förföras av fascismen.

Mark Cousins är den nordirländske regissören och manusförfattaren vars filmserie The Story of Film: An Odessy blivit unisont hyllad av kritiker och publik. Hans filmer har regelbundet visats på prestigefulla filmfestivaler såsom Cannes, Venedig och Berlin.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kzOuXGx1-ws

——————————————
Arrangörer: ARF, ABF Malmö, Folkets Bio Malmö och LO Malmö.
Med stöd av Öppna Malmö projektstöd och Arbetarrörelsens Kulturfond.

Evenemanget är avslutat.

Datum

nov 19 2022
Expired!

Tid

1:15 pm - 6:00 pm

Platser

Biograf Panora
Kategori

Lämna en kommentar

Till toppen