SLAVERIETS HISTORIA

Film och föreläsning
Tema: Slavhandelns arv
SLAVERIETS HISTORIA. År 1620 till 1789 – Från socker till uppror

Portugiserna exporterar sitt sockerrörskoncept till Brasilien och Karibien vilket medför att 30 miljoner slavar deporteras från Afrika över Atlanten. Även England, Frankrike och Nederländerna ger sig in på denna lönsamma marknad eftersom Europa är en omättad marknad på socker. Hur det här påverkar slavarnas liv och Centralafrikas befolkning får vi med obehag reda på. Under denna tid växer den första utstuderade ”rasbiologin” fram i och med slavhandel med människor från olika stammar. Vid 1700-talet slut växer förståelsen hos de europeiska konsumenterna över slavarnas liv och slaveri förbjuds i den västra delen av Europa.

Slaveriets historia är en välgjord, delvis animerad, dokumentärfilm som ger en fördjupad kunskap i historiska händelser men också en bättre förståelse för vår samtid.

Föreläsning med Kitimbwa Sabuni

Efter filmen följer en föreläsning om Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln under ledning av Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas Riksorganisation. Vad hade Sverige för roll i och betydelse för slavhandeln? Och på vilket sätt påverkar det oss än idag? Föreläsningen kommer att äga rum via länk.

 

Kitimbwa Sabuni är aktiv i Afrosvenskarnas riksorganisation som samlar afrosvenskar och andra som delar organisationens målsättningar. Han har i två decennier erfarenhet av att aktivism mot afrofobisk rasism genom organisationen. Han bland annat guide för “I slavhandelns fotspår” som är en stadsvandring i Gamla stan i Stockholm som utforskar Sveriges inblandning i det transatlantiska slaveriet.

Filmhandledning: https://skolmedia.s3.amazonaws.com/digitalpedagogik/docs/7ecd7b8725.pdf

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dDm-o_n_2Mc

Datum: 7 oktober
Tid: 9:00-11:00
Målgrupp: gymnasiet (Malmö skolor)
Bokning: https://kulturkartan.malmo.se/Events/Details/1598


I samarbete med Afrosvenskarnas Riksorganisation, Panora/Folkets bio Malmö. Med projektstöd av Malmö stads satsning Öppna Malmö.

Evenemanget är avslutat.

Datum

okt 07 2022
Expired!

Tid

9:00 am - 11:00 am

Platser

Biograf Panora
Kategori

Arrangör

Antirasistiska filmdagar

Lämna en kommentar

Till toppen